Ερευνητικές Ανακοινώσεις

Είστε εδώ

Εύρεση στην Κρήτη των παλαιότερων ίχνων βάδισης ανθρωπίδων

  • 01 Σεπ 2017

Δημοσιεύθηκαν στις 31/8/2017 από περιοδικό του οίκου Elsevier τα αποτελέσματα της μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή Καστελίου Χανίων τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.  

Διαβάστε Περισσότερα

Ημερίδα "Η αξία των επιστημονικών συλλογών φυσικής ιστορίας και ο ρόλος τους στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία"

  • 08 Μάιος 2017
 
Παρασκευή, Μάιος 12, 2017 - 09:00 εώς 16:00

Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημονικών συλλογών φυσικής ιστορίας; Ποια είναι η αξία των μουσειακών δειγμάτων; Πως σχετίζονται και επηρεάζουν διάφορους τομείς, από το περιβάλλον έως την υγεία και την οικονομία; Ποιος είναι ο ρόλος των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας; Ποια είναι η σημασία τους για την κοινωνία;

Διαβάστε Περισσότερα

Χορηγία ΑΝΕΚ Lines για τη μετακίνηση ερευνητών του ΜΦΙΚ και φοιτητών του Παν/μιου Κρήτης

  • 17 Ιουλ 2015

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Παν/μιο Κρήτης πραγματοποίησε την ετήσια ερευνητική του εξόρμηση, στα Άγραφα Όρη (από 26/6/2015 έως 1/7/2015).

Διαβάστε Περισσότερα

Βιολογική καταγραφή και δειγματοληψία στα νησιά Αντικύθηρα, Πορί (Πρασονήσι) και Πορέτι (Λαγούβαρδος)

  • 02 Οκτ 2014

Επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μοριακής Συστηματικής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Αριστεία ΙΙ» και σε συνεργασία με μέλη το Εργαστήριο Σπονδυλωτών του ΜΦΙΚ, με, σκοπό την καταγραφή ειδών χλωρίδας και πανίδας στη νησίδα Πορί.

Διαβάστε Περισσότερα

Ερευνητική Αποστολή με σκοπό τη βιολογική καταγραφή και δειγματοληψία στο Ανατολικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνοι Κορσέων, Σάμος) και την Ανατολική Μακεδονία (Κεραμωτή, Θασοπούλα)

  • 29 Σεπ 2014

Η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μοριακής Συστηματικής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Αριστεία ΙΙ» και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σπονδυλωτών του ΜΦΙΚ. Κύριoς στόχος ήταν η συλλογή ατόμων των ειδών Mediodactylus kotshyi, Ablepharus kitaibelii, Pelophylax bedriagai και Podarcis tauricus thasopulae. Επιμέρους στόχοι ήταν η συλλογή και η καταγραφή των λοιπών ειδών πανίδας και χλωρίδας των περιοχών μελέτης. Στην αποστολή συμμετείχαν οι Πέτρος Λυμπεράκης, Νίκος Πουλακάκης και Νίκος Ψώνης.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαρκής παρακολούθηση ειδών χερσαίας πανίδας στην προστατευόμενη περιοχή Λευκών Ορέων. Σπήλαιο Κορμοκόπου και σπήλαιο Δρακολάκι - 12 & 13 Αυγούστου 2013

  • 21 Ιαν 2014

Η επίσκεψη στα Λευκά Όρη πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Διαρκής παρακολούθηση ειδών χερσαίας πανίδας στην προστατευόμενη περιοχή Λευκών Ορέων» με χρηματοδότηση από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (Λευκών Ορέων).

Διαβάστε Περισσότερα

Διαρκής παρακολούθηση ειδών χερσαίας πανίδας στην προστατευόμενη περιοχή Β. Καρπάθου-Σαρίας. Επίσκεψη: 8-12 Ιανουαρίου 2014

  • 21 Ιαν 2014

Η επίσκεψη στην Κάρπαθο πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων της προστατευόμενης περιοχής Β. Καρπάθου-Σαρίας» και σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας (ΦΔΚΣ). Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η καταγραφή και παρακολούθηση της ερπετοπανίδας και αμφιβιοπανίδας στη Βόρεια Κάρπαθο και τη νήσο Σαρία.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαρκής παρακολούθηση ειδών χερσαίας πανίδας στην προστατευόμενη περιοχή Β Καρπάθου-Σαρίας Επίσκεψη 5-13 Οκτωβρίου 2013

  • 04 Νοε 2013

Επίσκεψη στην Κάρπαθο πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων της προστατευόμενης περιοχής Καρπάθου–Σαρίας» και σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας (ΦΔΚΣ).

Διαβάστε Περισσότερα

Τα μυστικά των σκαθαριών της Κρήτης

  • 14 Νοε 2012

Πολύτιμες πληροφορίες για την ιδιόμορφη γεωλογική ιστορία της Κρήτης κουβα­λούν εδώ και Χιλιετίες στο μικρο­σκοπικό τους σώμα τα 1.500 και πλέον είδη σκαθαριών που έχουν καταγραφεί στη μεγαλόνησο. Οι ολόμαυροι «κάνθαροι» της Κρήτης, μπορεί να μη γοητεύουν με την εμφάνισή τους το ευρύ ζωο­φιλικό κοινό, συνιστούν όμως για τους βιογεωγράφους πολύτιμες αποθήκες πληροφοριών, που δί­νουν μαρτυρία για το ταραχώδες παρελθόν του νησιού, αλλά και του ευρύτερου Αιγιακού Χώρου.

Σελίδες