Η συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με το Νικηφόρειο Γυμνάσιο Καλύμνου έλαβε σάρκα και οστά από τις 27-30 Απριλίου 2018, όταν δυο στελέχη του Μουσείου, ο υπεύθυνος του τμ. Γεωποικιλότητας Δρ Χαρ. Φασουλάς και η μουσειοπαιδαγωγός κα Ευρ. Εσερίδου, επισκέφτηκαν το νησί. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της στήριξης του Μουσείου στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί το εκεί Νικηφόρειο Γυμνάσιο, υπό την καθοδήγηση του καθ. κ. Βασίλη Καλογεράκη.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Με πυξίδα της μνήμες της Γης: γνωριμία με το γεωφυσικό περιβάλλον της Καλύμνου» έχει ως στόχο τη συμμετοχή των μαθητών στην αναγνώριση, περιγραφή, ερμηνεία και κατηγοριοποίηση των γεωλογικών μνημείων του νησιού. Στα πλαίσια αυτά η ομάδα του ΜΦΙΚ προσκλήθηκε στο νησί και πραγματοποίησε από κοινού με τους καθηγητές και τους μαθητές του Νικηφόρειου Γυμνασίου σειρά δραστηριοτήτων. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιήθηκε εκδρομή με 30 μαθητές και καθηγητές σε διάφορες γεωλογικές θέσεις του νησιού όπου έγινε παρατήρηση, αποτύπωση και καταγραφή των γεωλογικών και φυσικών χαρακτηριστικών. 
Την Κυριακή στις 29/4 στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο, οι μαθητές με τη βοήθεια των στελεχών του ΜΦΙΚ και των καθηγητών συζήτησαν και κατανόησαν τον τρόπο καταγραφής και μελέτης της Γεωποικιλότητας και ταξινόμησαν τα γεωλογικά μνημεία που επισκέφτηκαν την προηγούμενη ημέρα. Το βράδι της ίδιας μέρας ο κος Φασουλάς πραγματοποίησε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Αναγνωστηρίου του νησιού ανοικτή ομιλία προς το κοινό της Καλύμνου με θέμα: «Το Γεωτεκτονικό πλαίσιο και οι φυσικοί κίνδυνοι στο νότιο Αιγαίο- δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης».
Την Δευτέρα 30/4 ο κος Φασουλάς πραγματοποίησε δυο διαλέξεις στους μαθητές και καθηγητές του Νικηφόρειου Γυμνασίου με θέμα «Φυσικοί Κίνδυνοι: μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε?», ενώ η κα Εσερίδου υλοποίησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στη Μουσειοσκευή του έργου RACCE για την προστασία από Φυσικές Καταστροφές.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο, τους καθηγητές και μαθητές, για την πρόσκληση συνεργασίας και την υλοποίηση της επίσκεψης, όπως και για τη φανταστική φιλοξενία. Επίσης, ευχαριστεί την Aegean Airlines και την Olympic air για τη χορηγία των μετακινήσεων, καθώς και τις επιχειρήσεις του νησιού που στήριξαν την επίσκεψη.