Skip to main content
search

Όλες οι αποστολές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – ΠΚ, που αφορούν στη μελέτη και στην προστασία του κρητικού περιβάλλοντος, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου και της ανατολικής Μεσογείου, τεκμηριώνονται φωτογραφικά εμπλουτίζοντας το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου.

Το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 και έκτοτε βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη αυξάνοντας την ποσότητα του υλικού του. Τα τελευταία χρόνια οι διαφάνειες ψηφιοποιούνται, προσδιορίζονται από τους ερευνητές του ΜΦΙΚ και καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων, με πάνω από 10 λέξεις κλειδιά για την κάθε εγγραφή, γεγονός που διευκολύνει την αναζήτησή τους και οδηγεί στην καλύτερη αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού υλικού.

Μέχρι τώρα αριθμεί, περίπου, 133.000 εγγραφές περιβαλλοντικού περιεχομένου (41.600 διαφάνειες, 2.500 αρνητικά και 89.000 ψηφιακές φωτογραφίες).

Οι φωτογραφίες προέρχονται, κυρίως, από τις αποστολές των ερευνητών του ΜΦΙΚ στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο (εικόνες ζώων, φυτών, απολιθωμάτων, βλάστησης και γενικότερου τοπίου), από εξειδικευμένες μακρο-φωτογραφίσεις στούντιο (πχ. μικροσκοπικοί οργανισμοί, απολιθώματα, κλπ.) και από λήψεις στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων του μουσείου. Επίσης, είναι καταχωρημένες εικόνες ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη φύση, ενώ με εκτενές αρχείο καλύπτονται και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του μουσείου.

Το αρχείο υποστηρίζει, επίσης, το Γραφιστικό Τμήμα του ΜΦΙΚ για την υλοποίηση όλων των εκδόσεων και των εντύπων, καθώς και για τη διαμόρφωση των μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεών του.

Το φωτογραφικό αρχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 και έκτοτε εμπλουτίζει σχεδόν καθημερινά το υλικό του.

Άλλες δραστηριότητες του φωτογραφικού αρχείου του Μ.Φ.Ι.Κ. – Π.Κ., εκτός της περιβαλλοντικής τεκμηρίωσης, είναι:

  • Η υποστήριξη του εκθεσιακού τμήματος του μουσείου
  • Η εκπαιδευτική υποστήριξη του μουσείου σε ενδο-πανεπιστημιακές δραστηριότητες ή σε διαλέξεις εντός ή εκτός Κρήτης.
  • Η υποστήριξη σε εικόνα συγγενικών φορέων (άλλα τμήματα / εκδοτικοί φορείς) εντός και εκτός του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου έχει, επίσης, εμπλουτιστεί με προσωπικά αρχεία ή με συλλογές μέσω δωρεάς. Αξιόλογη ήταν η προσφορά αρχειακού φωτογραφικού υλικού από τους:

  • κ. Αναστάσιο Σακούλη, κ. Γιάννη Ρουσόπουλο, κ. Γιάννη Παρασύρη κ.α., τοπίων της Κρήτης.
  • Dr Hartmut H. Hilger, καθηγητή του Ινστιτούτο Βιολογίας – Βοτανικής Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου, συλλογή 1500 ψηφιακών φωτογραφιών φυτών και τοπίων της Κρήτης.
  • κ. Ευάγγελο Σπινθάκη, συλλογή 1300 περίπου διαφανειών φυτών της Κρήτης περιόδου 1968-1972, από το αρχείο του δικηγόρου Νικόλαου Μ. Σακλαμπάνη [ ].
  • κα Ειρήνη Καρδαμάκη, συλλογή 1000 περίπου διαφανειών χλωρίδας, πανίδας, σπηλαίων και εικόνες Κρητικού τοπίου γενικότερα περιόδου 1973-1985, από το αρχείο του πατέρα της Αντώνη Καρδαμάκη [ ].

Δικαίωμα χρήσης του φωτογραφικού αρχείου έχουν μόνο τα μέλη του Μ.Φ.Ι.Κ. – ΠΚ ενώ ενδιαφερόμενοι ερευνητές ή άλλοι φορείς μπορούν να κάνουν χρήση του αρχείου υπό όρους μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη του αρχείου.

Στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη της Λεωφόρου Κωσσού, στα Λευκά Κτίρια, Γραφείο Β214

Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-15:00

Επικοινωνία :  Μίνα Τρικάλη, 2810-393280, mina@nhmc.uoc.gr

Μίνα Τρικάλη
Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης – Φωτογραφικού Αρχείου