Skip to main content
search

Διάρκεια: 01/05/2018 εώς 31/05/2022
Επιστημονικός υπεύθυνος: Φασουλάς Χαράλαμπος

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon 2020, και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, από τον Ιούνιο του 2018 έως το Μάιο του 2022. To RURITAGE συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Ιταλίας και απαρτίζεται από 38 εταίρους που προέρχονται από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, την Τουρκία, και την Κολομβία. Οι εταίροι αντιπροσωπεύουν ένα ποικιλόμορφο σχήμα που περιλαμβάνει Δημοτικές και Περιφερειακές οντότητες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κέντρα καινοτομίας.

Βασικός στόχος του RURITAGE είναι να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα αναγέννησης της υπαίθρου ικανό να μετατρέψει τις αγροτικές περιοχές σε εργαστήρια επίδειξης βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξης της δικής τους ιδιαίτερης πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς.

Για το σκοπό αυτό το RURITAGE έχει αναγνωρίσει 6 Συστημικές Περιοχές Καινοτομίας (Systemic Innovation Areas) όπως ο Προσκυνηματικός τουρισμός, η βιώσιμη τοπική παραγωγή τροφής, η μετανάστευση, οι τέχνες και τα φεστιβάλ, η ανθεκτικότητα και η ολοκληρωμένη διαχείριση τοπίου, περιοχές που αναδεικνύουν το δυναμικό της τοπικής κληρονομιάς ως μια ισχυρή ατμομηχανή για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Το έργο έχει επιλέξει 13 Περιοχές Επίδειξης (Role Models), ως περιοχές ορθών πρακτικών που θα αναλυθούν, μελετηθούν και αναπαραχθούν σε άλλες 6 Περιοχές Πολλαπλασιασμού (Replicators) που έχουν επιλεγεί. Οι έξι αυτές περιοχές Πολλαπλασιασμού θα πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους πολιτικές αναγέννησης μέσω της κληρονομίας, βασισμένες στις 6 Συστημικές περιοχές Παρέμβασης που προαναφέρθηκαν.

Για να το επιτύχουν αυτό τόσο οι Περιοχές Επίδειξης, όσο και οι Περιοχές Πολλαπλασιασμού θα δημιουργήσουν από ένα Τοπικό Κέντρο Κληρονομιάς (Local Rural Heritage Hubs (RHH)) ως το βασικό χώρο καινοτομίας για τις ορθές πρακτικές που περιλαμβάνουν. Στις περιοχές Πολλαπλασιασμού τα κέντρα θα λειτουργήσουν ως ζωντανά εργαστήρια όπου οι πολιτικές αναζωογόνησης μέσω της κληρονομιάς θα σχεδιάζονται από κοινού και θα υλοποιούνται, ενώ στις περιοχές Επίδειξης, τα κέντρα θα ενισχύσουν το αίσθημα ιδιοκτησίας για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιάς και θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα του έργου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ως ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, αποτελεί την 9η Περιοχή Επίδειξης στη Συστημική Περιοχή Καινοτομίας της αύξησης της ανθεκτικότητας των κοινωνιών απέναντι στις καταστροφές μέσω της εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Παράλληλα, μέσω του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη έχει να προβάλλει πρακτικές στα θέματα του πολιτισμού και των τεχνών, στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και στη μετανάστευση. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα λειτουργήσει ένα Κέντρο Κληρονομιάς της Υπαίθρου στις εγκαταστάσεις της έκθεσης, στο Ηράκλειο Κρήτης.