Skip to main content
search

Την 1η Μαΐου 2023 υποδεχτήκαμε στο εργαστήριο Αρθροπόδων την Radost Angelova από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, University St. Kliment Ohridski, η οποία στο πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και για τους επόμενους 5 μήνες μελέτησε την ποικιλότητα των κρητικών ομοπτέρων στις συλλογές του ΜΦΙΚ.

Ταυτοποίησε το σύνολο σχεδόν των μικρών αυχενόρρυγχων ομοπτέρων που διατηρούσαμε στο οινόπνευμα, ενώ παράλληλα δούλεψε και στο πεδίο με νέες δειγματοληψίες.

Τα Αυχενόρρυγχα (Homoptera, Auchenorrhyncha) είναι μικρά τζιτζίκια μεγέθους λίγων χιλιοστόμετρων, που τρέφονται στα ανθοφόρα φυτά (τρυφερά ή/και ξυλώδη μέρη), απομυζώντας τους χυμούς τους.

Η χαρακτηριστική τριγωνική μορφή τους οφείλεται στη θέση των φτερών τους που όταν τα ζώα βρίσκονται σε ακινησία, διπλώνουν πάνω στο σώμα τους σα «στέγη».

Τα 90% των δειγμάτων που προσδιορίστηκαν, ταριχεύτηκαν ταυτοχρόνως, γεμίζοντας σχεδόν 12 εντομολογικά κουτιά και αριθμούν σε 3739 άτομα.

Από αυτά ταυτοποιήθηκαν 80 διαφορετικά είδη (ορισμένα ταυτοποιήθηκαν μόνο σε επίπεδο γένους- συνολικά 28 διαφορετικά γένη) και ελάχιστα σε επίπεδο οικογένειας -6 διαφορετικές οικογένειες.

Ένα μικρό ποσοστό των νωπών δειγμάτων δανείσαμε για περαιτέρω μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Σόφια, ανάμεσα στα οποία εμπεριέχονται νέα είδη που πρόκειται σύντομα να δημοσιευτούν.

Πέρα από το ευεργετικό κομμάτι του προσδιορισμού της συλλογής όλων των Αυχενόρρυγχων Ομοπτέρων της Κρήτης, ξεκίνησε και μία στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και τον Έφορο Ilia Gjonov πολλά υποσχόμενη*!

*Τα πρώτα αποτελέσματα της παραπάνω συνεργασίας ανακοινώθηκαν ήδη στο 9th EUROPEAN HEMIPTERA CONGRESS, στο Kurdějov της Τσεχίας στις 25.6.–1.7.2023
https://eurohemiptera.eu/sites/default/files/2023-07/EHC_9_Abstract_book_final.pdf