nefeli.ilefen@gmail.com | |
Γραφείο | Γ203 (Λευκά Κτήρια, Πανεπιστημιούπολη Κνωσού) |
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
- Επιμέλεια συλλογής Ορθοπτέρων
- Μοριακή συστηματική, Φυλογένεση, Ταξινόμηση, Βιογεωγραφία και Οικολογία Ορθοπτέρων
Εκπαίδευση
- 2023: Διδακτορική φοιτήτρια στο Institute of Biodiversity and Ecosystem Research, Bulgarian Academy of Sciences (IBER-BAS), Bulgaria. Τίτλος: “Phylogeography and systematics of the genera Parnassiana and Oropodisma (Insecta: Orthoptera): evolution across the sky-islands of the Balkan Peninsula”
- 2022: Μεταπτυχιακός Τίτλος Ειδίκευσης, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ειδίκευση: Περιβαλλοντική Βιολογία. Τίτλος : “Η πανίδα των Ορθοπτέρων της Κρήτης: νέα δεδομένα και μια προκαταρκτική βιογεωγραφική ανάλυση”
- 2018: Πτυχίο Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Σύντομο Βιογραφικό
Η Νεφέλη Κωτίτσα σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2013-2018), ενώ το 2020 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΔΠΜΣ «Περιβαλλοντική Βιολογία» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Βιολογίας). Στο παρελθόν, είχε ασχοληθεί με ποικίλα ερευνητικά πεδία της περιβαλλοντικής βιολογίας (δενδροχρονολόγηση, ηθολογία πτηνών, βιοπαρακολούθηση αρκούδων) ενώ τα σημερινά ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τάξη των Ορθοπτέρων (Έντομα) (ταξινόμηση, οικολογία, φυλογεωγραφία, βιογεωγραφία, συστηματική, μοριακή φυλογένεση).
Η ενασχόληση της με τα Ορθόπτερα ξεκίνησε από τη μεταπτυχιακή της εργασία, την οποία πραγματοποίησε στο εργαστήριο Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πάνω στην οικολογία και την βιογεωγραφία των Ορθοπτέρων της Κρήτης. Έπειτα, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Erasmus+ και άλλων προγραμμάτων, εμβάθυνε στη μοριακή φυλογένεση και ταξινόμηση των Ορθοπτέρων, με έμφαση σε ενδημικά είδη της Κρήτης.
Από το 2023 πραγματοποιεί τη διδακτορική της διατριβή στο Institute of Biodiversity and Ecosystem Research, Bulgarian Academy of Sciences πάνω στην φυλογεωγραφία και τη συστηματική Ορθοπτέρων των Βαλκανίων. Παράλληλα, συμμετέχει σε προγράμματα διαχείρισης για την ελληνική πανίδα όπως το πρόγραμμα Υλοποίηση μέτρων του Σχεδίου Δράσης της Νήσου Χρυσή και στις αξιολογήσεις ειδών Ορθοπτέρων για τους κόκκινους καταλόγους της ΙUCN. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με τη διαχείριση ψηφιακών και μουσειακών συλλογών.