Skip to main content
search

Διάρκεια: 01/09/2016 εώς 31/08/2019
Επιστημονικός υπεύθυνος: Βορεάδου Αικατερίνη

Ιστοσελίδα Προγράμματος

To BIOTALENT είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS PLUS – Key Action 2 για την προώθηση «Στρατηγική Εταιρικών Σχέσεων (Strategic Partnerships)», που ενισχύουν τη συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Συμμετέχουν 5 φορείς: 2 από το Βέλγιο και από 1 από την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα (Κρήτη).

Συγκεκριμένα, οι φορείς αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Royal Belgian Institute of Natural Sciences (RBINS) – Coordinator
  • Agrupamento de Escolas de Mangualde (AEM-EduFor)
  • Hungarian Natural History Museum (HNHM)
  • University of Crete – Natural History Museum of Crete (UOC-NHMC)
  • CETAF (Consortium of European Taxonomic Facilities)

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει με τρεις αντιπροσώπους: μία ομάδα από το ΜΦΙΚ, μία ομάδα από το UCNET και τον κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των Τ.Π.Ε, από το Παιδαγωγικό στο Ρέθυμνο.

Το BIOTALENT στοχεύει να αναπτύξει ένα μικτό μοντέλο μάθησης (blended learning model), που θα περιλαμβάνει συνδυασμό διαδικτυακών μαθημάτων (e-learning module) και μαθημάτων με φυσική παρουσία εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων (face-to-face module).

Η θεματολογία αφορά τη σημασία των συλλογών των ΜΦΙ, τη σχέση τους με τη βιοποικιλότητα, και κατ’ επέκταση με ότι σχετίζεται με τη διατάραξη της ισορροπίας και τη μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να επιλέξουν επιπλέον ένα από δύο θέματα, είτε «Φαρμακευτικά φυτά» ή «Ερπετοπανίδα» (“Medicinal Plants” ή “Herpetofauna”) για μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση.

Για τα διαδικτυακά μαθήματα θα στηθεί μια πλατφόρμα σε Moodle 3.0 που με το τέλος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη από όλα τα μουσεία-μέλη της CETAF, τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μαθήματα. Όσο για τη face-to-face φάση των πιλοτικών μαθημάτων, αυτή θα γίνει στο ΜΦΙΚ και θα περιλαμβάνει μάθημα στις συλλογές αλλά και στο πεδίο.

Το πιλοτικό αυτό μάθημα θα καλύψει συνολικά 80 ώρες παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν επίσημο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Τα μαθήματα θα μπορούν να παρακολουθήσουν:

  • δάσκαλοι,
  • καθηγητές βιολογίας αλλά και άλλων φυσικών επιστημών (STEM),
  • εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι σε μουσεία φυσικής ιστορίας, βοτανικούς κήπους, επιστημονικά κέντρα και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με τη φύση (π.χ. ΜΚΟ, Σύλλογοι, κ.ά.),
  • άνεργοι που έχουν όμως σπουδάσει σχετικές με το περιβάλλον επιστήμες, κ.ά.

Στο δικτυακό τόπο του προγράμματος BIOTALENT (biotalent.myspecies.info), ο οποίος θα είναι σύντομα διαθέσιμος, θα αναρτώνται όλα τα παραδοτέα και τα νέα του προγράμματος.