Skip to main content
search

1. To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι, από το 2014, εκλεγμένο τακτικό μέλος στην CETAF (Consortium of European Taxonomic Facilities), ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημονικών Ιδρυμάτων που προωθεί την εκπαίδευση, την έρευνα και την κατανόηση της βιολογίας και των συναφών με αυτήν επιστημών.

2. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ο εθνικός εκπρόσωπος στην ευρωπαϊκή υποδομή έρευνας (Research Infrastructure – RI) του ESFRI, στην κοινοπραξία DiSSCo. H κοινοπραξία βρίσκεται στο τελευταίο μέρος της προπαρασκευαστικής της φάσης με στόχο το πέρασμα στη νομική μορφή European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Στόχος είναι η μελλοντική ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προς ερευνητές, επιχειρήσεις και κοινό. Στην κοινοπραξία DiSSCo συμμετέχουν 136 ιδρύματα με συλλογές φυσικής ιστορίας από 21 χώρες, με > 5.000 ερευνητές. Καθεμία από τις 21 χώρες εκπροσωπείται από τον αντίστοιχο εθνικό εκπρόσωπο, για την Ελλάδα, εν προκειμένω, είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

3. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης  και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενοποιημένων βιολογικών συλλογών και την ψηφιακή καταγραφή της βιοποικιλότητας με στόχο τη διατήρησή της και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές Συλλογές Φυσικής Ιστορίας (ΣΦΙ), εκτός από πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν μία ανεκτίμητη εθνική υποδομή για τη μελέτη και εκτίμηση της βιοποικιλότητας και τη συσχέτισή της με τις περιβαλλοντικές αλλαγές στην πάροδο των χρόνων. Αποτελούν επιπλέον βασικό εφόδιο για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, όπως η Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα (Convention for Biological Diversity, CBD) και το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια (Nagoya Protocol).

Στο πλαίσιο αυτό η σύμπραξη μεταξύ του ΜΦΙΚ και του ΕΛΚΕΘΕ αποτελεί μια εξαιρετική προοπτική που θα επιτρέψει τη φυσική και ηλεκτρονική καταγραφή της βιοποικιλότητας, τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, επιτρέποντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και μελέτη της. Το ΕΛΚΕΘΕ από σήμερα θα εμπλουτίζει τις συλλογές του ΜΦΙΚ παραχωρώντας δείγματα διαφόρων φυτικών και ζωικών ειδών από όλα τα υδάτινα και θαλάσσια οικοσυστήματα που μελετά. Το ΜΦΙΚ θα φροντίζει για την τακτοποίησή τους σε καθεστώς μουσειακών συλλογών κάνοντάς τα εύκολα προσβάσιμα στην ερευνητική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.