Skip to main content
search

«Ο Ψηλορείτης εμπνέει!» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

«Ο Ψηλορείτης εμπνέει!» Διαγωνισμός ζωγραφικής, φωτογραφίας, βίντεο, ποίησης και δημιουργικής γραφής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης στοχεύοντας στην ανάδειξη του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη προκηρύσσει διαγωνισμό ζωγραφικής, φωτογραφίας, βίντεο, ποίησης και δημιουργικής γραφής με τίτλο «Ο Ψηλορείτης εμπνέει!» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Θέμα του διαγωνισμού Το θέμα του διαγωνισμού είναι η ζωή στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και μπορεί να συμπεριλαμβάνει είτε στοιχεία από το ανθρωπογενές περιβάλλον (στοιχεία από τη ζωή των ανθρώπων, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα σε κάποια πόλη ή χωριό), είτε από το φυσικό περιβάλλον (γεωλογικοί σχηματισμοί, τοπία, ζώα, φυτά) του Γεωπάρκου. Μπορείτε να δείτε τις περιοχές που ανήκουν στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη εδώ! Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος; Όλοι οι μαθητές/-τριες που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια και ανήκουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς. Διάρκεια διαγωνισμού και διαδικασία υποβολής των έργων Δεκέμβριος 2024 – Μάρτιος 2025 Προθεσμία υποβολής: 31 Μαρτίου 2025 Αποστολή συμμετοχών στην ηλεκτρονική διεύθυνση amarge@uoc.gr. Θέμα e-mail: Για το διαγωνισμό «Ο Ψηλορείτης εμπνέει!» Το e-mail θα περιέχει δύο αρχεία: Το πρώτο αρχείο θα είναι το έργο που συμμετέχει στο διαγωνισμό με την ονομασία του, όπως περιγράφεται στο τμήμα Αναλυτικοί όροι…

Read More

Τελευταία Νύχτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το 2024!

Τελευταία Νύχτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το 2024! Είστε έτοιμες και έτοιμοι για την τελευταία νύχτα για το 2024 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης; Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου ανοίγουμε εκτάκτως το απόγευμα στις 18:00 και μέχρι τα μεσάνυχτα γιορτάζουμε παρέα! 18:30 Παραδοσιακά κάλαντα Η χορωδία του μουσείου Θύραθεν Λάκκος με την επιμέλεια της Μαρίας Κώτη θα μας τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα, αλλά και τραγούδια, από όλη την Ελλάδα! 19:00 & 20:00 Φύση quiz-ι! (αινίγματα της φύσης) Ελάτε να παίξουμε ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο κουίζ με περίεργες ερωτήσεις για τη φύση, παράξενους ήχους από τα πιο απίθανα πλάσματα και με αλήθειες ή ψέματα. Προτείνεται για μεγάλους και για μικρούς από 8 χρονών και πάνω! 19:30 & 20:30 Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών Ελάτε να ακούσουμε παραμύθια γιορτινά βγαλμένα από τη λαϊκή μας παράδοση! Προτείνεται για μεγάλους και για μικρούς από 4 χρονών και πάνω! 19:00-22:00 Διαδραστικό εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων μπισκότων H Σχολή Taste Academy θα οργανώσει ένα διαδραστικό εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων μπισκότων για τους μικρούς επισκέπτες της Χριστουγεννιάτικης Νύχτας στο Μουσείο μας. 21:30 Χριστουγεννιάτικο πάρτι! Αποχαιρετούμε τη Νύχτα στο Μουσείο με χορό και τραγούδι! Η Ζωή Λιαντράκη τραγουδά ζωντανά και ένας Dj έκπληξη μάς ταξιδεύει στις πιο χορευτικές στιγμές των προηγούμενων δεκαετιών!  Χρήσιμες πληροφορίες!…

Read More

Γιορτές (και) με γεύση από διάστημα!

Γιορτές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με γεύση από διάστημα! Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης καλοδέχεται τον χειμώνα και τον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου! Για τον Δεκέμβριο η ομάδα του μουσείου προτείνει 3 δράσεις! Ελάτε να γιορτάσουμε παρέα! Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 11:00-12:00 & 12:30-13:30 «Μαγειρεύοντας έναν κομήτη»      Οικογενειακό εργαστήριο από την ομάδα ΠερίΑστρον (για παιδιά από 7 χρονών και πάνω) Τα μικρά αντικείμενα του Ηλιακού μας συστήματος (κομήτες, αστεροειδείς, διάττοντες, μετεωρίτες) θεωρούνται «χρονοκάψουλες» που περιέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώιμο Ηλιακό Σύστημα. Για να κατανοήσουμε τι είναι οι κομήτες (και πως τους διαχωρίζουμε από τα άλλα ουράνια σώματα), από πού προέρχονται και ποια είναι η επίδρασή τους στην εξέλιξη της Γης και της ζωής, είναι απαραίτητο να τα μελετήσουμε περισσότερο. Ένας τρόπος είναι να μάθουμε από τι αποτελούνται. Έτσι λοιπόν θα «μαγειρέψουμε» τον δικό μας εντυπωσιακό κομήτη, θα δούμε από κοντά μετεωρίτη και θα συζητήσουμε για τις επιπτώσεις για τη ζωή στον πλανήτη μας. Μια δράση που θα κινήσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων (μικρών και μεγάλων) και θα τους εξάψει την φαντασία. Κόστος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα: 10€ Προσοχή: Δηλώνουμε συμμετοχή τηλεφωνικά στο 2810 393630 – κατά σειρά προτεραιότητας Λίγα λόγια για την ομάδα ΠερίΑστρον: Είμαστε…

Read More

Βασικές αρχές διάσωσης και παροχής α’ βοηθειών σε άγρια ζώα

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ δημοσίευσε πρόσφατα έναν Οδηγό για τη διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών για τα ζώα της άγριας πανίδας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΑΝΙΜΑ αλλά και της λειτουργίας του Σταθμού Α’ Βοηθειών στις εγκαταστάσεις του δημοσιεύει τον οδηγό, με την ελπίδα ότι θα φανεί χρήσιμος στην περίθαλψη των άγριων ζώων. Απευθύνεται κυρίως σε κτηνιάτρους και διασώστες και συνοπτικά παρουσιάζει τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να δοθούν σε άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας, μέχρι να μεταφερθούν σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ) ή σε Σταθμό Α’ Βοηθειών. Έχει βασισθεί στη διεθνή επιστημονική προσέγγιση σε συνδυασμό με την πολυετή ενασχόληση των συγγραφέων με την περίθαλψη άγριων ζώων. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδίως σε περιπτώσεις σοβαρών συμβάντων, όπως οι πυρκαγιές και οι φυσικές καταστροφές. Η έκδοση αυτή υποστηρίχθηκε από το WWF Ελλάς και το ΙΚΕΑ. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος σε αρχείο pdf εδώ και αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΝΙΜΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.wild-anima.gr/protes-voitheies/odigos-diasosis-agrias-zois/

Read More

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), με θλίψη αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Δαμανάκη. Ο Μιχάλης Δαμανάκης, Καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπήρξε ένας από τους πρώτους διευθυντές του ΜΦΙΚ και βασικό στέλεχος και στήριγμα στα πρώτα βήματά του ως ερευνητικός φορέας. Βαθύτατος γνώστης και πρωτοπόρος στην έρευνα της χλωρίδας της Κρήτης, δημιούργησε τις υποδομές του τμήματος βοτανικής του Μουσείου. Ειδικεύτηκε από νωρίς στα αγρωστώδη, καθιστώντας τον, τον κορυφαίο επιστήμονα για την ομάδα αυτή των φυτών στην Ελλάδα. Πέρα από την επιστημονική γνώση του, θα μας λείψει η απέραντη δοτικότητά του. Ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή του, πάντα σεμνός και προσηνής, δε σταμάτησε να επισκέπτεται τα εργαστήρια του μουσείου προσφέροντας με όποιο τρόπο μπορούσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στους νέους ερευνητές. «Πού μπορώ να βοηθήσω;» ήταν η χαρακτηριστική ερώτηση που απεύθυνε. «Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται» μας έλεγε συχνά. Ως ερευνητές, υποσχόμαστε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις υποδομές που μας κληροδότησε και να τις μεταδώσουμε κι εμείς με κάθε τρόπο, μια και αυτό ήταν η σημαντικότερη επιθυμία του. Αυτόν θεωρούμε ως τον ουσιαστικότερο τρόπο για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους…

Read More

νυχτεριδο-λογούμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

νυχτεριδο-λογούμε παρέα με το LIFE GRECABAT στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρες 11:00-14:00, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης μαθαίνουμε τα πάντα για τις νυχτερίδες! Δράσεις για όλη την οικογένεια συστήνουν τα μικρά αυτά θηλαστικά, τις συνήθειές τους, τον τόπο διαμονής τους, αλλά και τους φίλους τους! Όλες οι πληροφορίες για τις νυχτερίδες έρχονται στο φως! Αναλυτικά οι δράσεις: «Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι» 11:00, 12:00: 2 αναγνώσεις του ομότιτλου παραμυθιού του Βασίλη Χατζηρβασάνη. «Εξερευνώ μια σπηλιά»: Μια εικονική περιήγηση VR σε μια σπηλιά με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σπηλαιόφιλα και σπηλαιόβια ζώα.  «Χειροποίητα νυχτεριδάκια»: Κατασκευή στον πάγκο του Ερευνότοπου. «Ο πάγκος του νυχτεριδολόγου»: Παρατηρούμε από κοντά αληθινές νυχτερίδες και σπηλαιόβια ζώα στον πάγκο του επιστήμονα. Δεν απαιτείται κράτηση θέσης Η δράση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του μουσείου.

Read More

Συνάντηση για μέλλον της περίθαλψης άγριων ζώων

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΦΙΚ-ΠΚ συνάντηση με θέμα την περίθαλψη άγριων  ζώων στην Κρήτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη από τις Διευθύνσεις Δασών Ηρακλείου και Χανίων, κτηνίατροι και εθελοντές από Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο, Χανιά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης και των Σταθμών Πρώτων Βοηθειών Ειδών της Άγριας Πανίδας όπως αυτή προβλέπεται πλέον από την ΚΥΑ  ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/88658/2929/02.09.2022 «Περί Κριτηρίων  και  διαδικασίας αναγνώρισης και εποπτείας Κέντρων Περίθαλψης (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών Ειδών της Άγριας Πανίδας (Σ.Π.Β.Ε.Α.Π)». Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης/τροποποίησης συγκεκριμένων άρθρων της προαναφερόμενης Υπουργικής απόφασης και στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας βάσης δεδομένων για τα ζώα  που βρίσκονται τραυματισμένα και ανήμπορα στην Κρήτη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξία των πληροφοριών που λαμβάνονται από τα περιστατικά αυτά και την αξιοποίησή τους για την πρόληψη κινδύνων που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή, καθώς και για  την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών και άλλων προβλημάτων. Το ΜΦΙΚ-ΠΚ θέλει να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες που ήρθαν από όλη την Κρήτη και συνέβαλαν στην επιτυχία της συνάντησης και ευελπιστεί στη συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί για την…

Read More

Αλλαγή ωραρίου στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλάζει ωράριο! από 1 Νοεμβρίου έως και 30 Απριλίου το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 18:00

Read More