Skip to main content
search

Διάρκεια: 01/07/2019 εώς 31/12/2019
Επιστημονικός υπεύθυνος: Προμπονάς Μιχάλης

Ιστοσελίδα Προγράμματος

“Κοινές στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της διακρατικής προστασίας της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους.”

Το έργο IMPRECO υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG ADRION 2014 -2020. Στο έργο συμμετέχουν επτά εταίροι από πέντε χώρες της διασυνοριακής περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου – Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία και Ελλάδα – που δημιουργούν ένα διακρατικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών και τοπικών κοινοτήτων με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ικανότητας των φυσικών οικοσυστημάτων να παρέχουν τις υπηρεσίες που είναι θεμελιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής. Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί έναν από τους εταίρους του έργου και το ΜΦΙΚ έχει αναλάβει σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία Νature Conservation Consultants (NCC) να υλοποιήσει κάποιες από τις δράσεις στο πλαίσιο αυτό.

Το έργο βασίζεται στην παραδοχή ότι τα οικοσυστήματα και τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα συνδέονται μέσω μιας ροής Οικοσυστημικών Υπηρεσιών. Οι ανθρώπινες και φυσικές πιέσεις, όπως η ρύπανση, οι ροές αποβλήτων, ο κατακερματισμός της γης, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αλλαγή του κλίματος και η απώλεια βιοποικιλότητας / οικoτόπων, υπονομεύουν την υγεία των Οικοσυστημάτων και ως εκ τούτου το να παρέχουν τις υπηρεσίες που είναι θεμελιώδεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Κοινή πρόκληση για την περιοχή είναι, αφενός η διατήρηση, η ενίσχυση και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και, αφετέρου, η ενσωμάτωση αυτών στα σχέδια τοπικής ανάπτυξης.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων το IMPRECO εφαρμόζει με έναν καινοτόμο τρόπο την προσέγγιση των “Οικοσυστημικών Υπηρεσιών”. Οι προστατευόμενες περιοχές συνδέονται με τις Υπηρεσίες και τους χρήστες και χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια για τη δοκιμή καινοτόμων μέτρων για τη διατήρηση των Οικοσυστημάτων. Τα μέτρα αυτά προωθούνται με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε εταίρος όρισε μια παράκτια προστατευόμενη περιοχή ως πιλοτική περιοχή. Η Περιφέρεια Κρήτης επέλεξε ως πιλοτική περιοχή το Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης (ΒΑΚ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τρεις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Το ΜΦΙΚ, μαζί με την NCC, έχει αναλάβει για την Περιφέρεια Κρήτης την επιστημονική παρακολούθηση στην πιλοτική περιοχή του ΒΑ Άκρου Κρήτης, όπως και δράσεις για τη βελτίωση των οικοσυστημάτων και την πιθανότητα αναπαραγωγής κάποιων ειδών, όπως και για την ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού αλλά και το εκπαιδευτικό κομμάτι του έργου, το οποίο περιλαμβάνει και κάποια μαθήματα σε σχολεία, όπως και εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων στην πιλοτική περιοχή.